top of page
Sök
  • Rådmansö bageri

Varför tar det sån tid?

Matintresset hos folk har ökat och fler och fler vill laga mat från grunden. Mat med schyssta ekologiska råvaror, gärna närproducerat och allt detta är väldigt roligt tycker vi.

Men att göra en hamburgare på högrev från den lokala bondens kossor för att sedan placera den i ett hamburgerbröd proppat med tillsatser producerat av ett stort industribageri; eller att göra en soppa på grönsaker som du själv odlat i din trädgård och servera den med ”pain riche” du köpt i plastpåse i affären blir nästan motsägelsefullt.

Om vi lägger tid och omtanke på maten vi lagar så varför inte lägga tid på brödet vi äter?


Du kanske har bestämt dig för att börja baka med surdeg. Du vill kunna servera ett bröd som du vet exakt vad det innehåller och som du gjort själv. Dels för att det känns så otroligt bra och dels för att fördelarna med äkta surdegsbröd är stora, både hälsomässigt och ekonomiskt. Du kollar nätet och diverse bakböcker; DAG 5?! Ska det behöva ta så lång tid och vara så krångligt?


Surdegsbakning omgärdas ofta av ett hokus pokus och ett virrvarr av mängder, siffror och temperaturer. De flesta recept och böcker skrivs nog inte med illvilja men istället för att det blir enkelt så blir det en björntjänst för hemmabagare. Du kan följa ett recept till punkt och pricka och så blir det ändå inte bra. Sanningen är att surdegsbakning är ett hantverk.


Om du struntar i att köpa sterilt och livlöst mjöl från stora industrikvarnar och istället använder dig av ekologiskt, hantverksmässigt malet, tillsatsfritt och gärna stenmalet mjöl från en mindre kvarn. Då har du en levande råvara som kräver omsorg men som även kommer att underlätta bakningen för dig. Ett hantverksmjöl innehåller mer vitaminer och mineraler och även ett bättre gluten som din mage kommer jubla över. Dessa mjölet har ofta en hög vattenupptagningsförmåga och mår bra av minimal bearbetning. Detta betyder att din arbetsinsats för att få ett bröd blir liten. Det du behöver göra är blanda ihop en deg, forma ett bröd, kasta in det i kylen, ta fram det nästa dag, slänga in det i ugnen och sedan ta ut det där ifrån.


Men tiden då? Det tar några dagar att starta en surdeg och ett antal misslyckade försök innan du är igång men sen är du fast. Du kommer inte vilja äta något annat bröd och du kommer ständigt ha degar på jäsning i kylen.

Största delen av den tiden från att du blandar degen tills brödet är färdigt gör du inte ens något. Brödet ligger i kylen, jäsningen börjar avta, smaker börjar utvecklas, ämnen som annars hindrar kroppen för att ta upp näringen som finns i spannmålet börjar brytas ned. Allt detta sker av sig själv och det är tiden som gör surdegsbrödet till en fantastisk produkt!

.

Detta är inte magi, det är logik. Surdegsbakning är mer logiskt än man tror, våga bara släppa blicken från receptet och kolla ner i degen. Våga lite på din känsla och våga misslyckas.

210 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page