top of page
Sök
  • Rådmansö bageri

Surdeg steg 2

I mjöl finns det bakterier, olika sorters jästsvampar, enzymer, stärkelse och mycket mer. När mjöl kommer i kontakt med vatten bryter enzymer ned stärkelsen till sockerarter. Dessa sockerarter tillgodogör sig jästsvamparna och bakterierna och producerar mjölk- och ättiksyra, aromämnen och koldioxid, som gör att det börjar jäsa.

Allt du behöver för att starta en surdeg är alltså mjöl & vatten!


Det gått 2 dagar sen du påbörjade din surdeg och det är nu dags för steg 2.

I all sin enkelhet upprepar du processen från steg 1, bara att du nu blandar ner 1 deciliter rågmjöl och 1 deciliter ljummet vatten i din redan befintliga mjölblandning.

Låter det krångligt? Tur att vi har gjort en instruktionsfilm då!


Efter detta moment låter du surdegen stå framme i rumstemperatur i en dag för att sedan komma till det otroligt spännande steg 3. Men det kommer i nästa inlägg, håll till godo!


P.S. Här nedan följer en bild på hur surdegen såg ut efter 9 timmar. Resultatet kan variera så misströsta ej om ditt eget resultat ej överensstämmer.


922 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Att vara en råvara

Vi är alla en del av nånting större, vad vi gör och hur vi beter oss spelar roll.

Commenti


bottom of page