top of page
Sök
  • Rådmansö bageri

Hej internet!

I och med industrialiseringen kom synen på mathantverk att drastiskt förändras. En ganska trist epok tog vid där hjärtat till mathantverket gick förlorat. Detta skulle bli förödande för det vackra hantverket. Det som under generationer hade flyttats fram i släktleden och förfinats genom århundraden blev helt sonika förlegat och opassande för det nya samhället.

Det lilla bageriet, rökeriet, lanthandeln etc. fick mindre och mindre att säga till om. När industrin helt plötsligt dominerade marknaden och bestämde spelreglerna fick den lilla mathantverkaren dansa efter deras pipa. Samhället bestämde sig för att det som gick fort var väldigt mycket bättre än det som tog tid och det blev häftigt med snabbmat, halv- och helfabrikat och industribröd.


Ett problem när media och viss forskning talar om bröd är det inte finns några skiljelinjer mellan olika tillverkningssätt. Detta gör att det industrin kallar bröd blir likställt med ett hantverksmässigt producerat bröd som egentligen är två helt skilda produkter.


Det är skillnad på bröd och bröd.

Det är skillnad på mjöl och mjöl.

Det är skillnad på ett snabbjäst bröd och ett bröd som fått jäsa länge

Det är skillnad på hantverk och industriellt trams.


Hållbart, klimatsmart, gott, nyttigt. Det är det vackra mathantverket!


Med den här bloggen vill vi nyansera bilden av bröd och gluten och lyfta fram det fina med mathantverk. Vi kommer att varva recept med tankar och funderingar och kanske något annat också, vi får se!

161 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Surdeg steg 2

Surdeg

1 Comment


helenasleterkesto
Mar 01, 2020

En efterlängtad blogg! Härligt att få ta del av er yrkeskunskap & matfilosofi, hatten av!!

Like
bottom of page