Nu är det dags för det tredje och sista steget i att starta en surdeg.
Egentligen är det inte sista steget, utan det första steget du tar in i surdegsbakningens magiska värld.
Efter detta steg så kan du börja baka med din surdeg och med tiden kommer din surdeg bli stabilare. Surdegen behöver få möjlighet att acklimatisera sig och en bakterieflora anpassad efter omständigheterna hemma hos dig växer fram.
Det som avskräcker många att starta en surdeg är tiden det tar att komma igång.
Vi försöker vända på det och se det som en bra grej:
När du väl startat en surdeg så behöver du aldrig göra det igen om du inte råkar tappa bort den. Från steg 1 i processen tills när du har en stabil och kraftfull surdeg så har du lärt känna din surdeg och format den på ett sådant vis att du nu kan ha surdegsbakningen som en naturlig del av din vardag.
Jag kommer gå mer in på hur man tar hand om sin surdeg i nästa inlägg men jag kan redan nu släppa bomben: Du behöver inte ta hand om den!
Här kommer så den efterlängtade instruktionfilmen som visar steg 3 i processen. Jag häller ut surdegen på bordet men det är mest för att vara ball. Bäst är att hälla ut i komposten, om du har en sådan. Häll helst inte ut den i vasken i alla fall, kan bli stopp i avloppet så småningom.
Häll ut det mesta från burken. Fyll på med 2 dl ljummet vatten, 1dl rågmjöl och 1 dl vetemjöl.
Nedan följer en bild hur surdegen såg ut efter 3 timmar
Och här kommer en film på hur surdegen såg ut efter 8 timmar.
Du skall fortfarande inte misströsta om ditt eget resultat ej överensstämmer; för nu är du igång!
Hej bagarn....följer din surdegstillverkning och har en fråga: Skulle det fungera med vassle från osttillverkningen som vätska i surdegen eller är det ingen bra idee!!/ Ludde