top of page
Sök
  • Rådmansö bageri

Att vara en råvara

Nu har det vart jul och det nya året nalkas. Inför varje nytt år drar det traditionsenliga tjatet om nystart igång och för många kommer Ågren och knackar på och frågar försynt; vad har du åstadkommit i år egentligen?

Många personer känner press från sin omgivning eller omvärlden att se ut eller bete sig på ett viss sätt. Olika företag har genom åren tagit fram produkter och ideal som vi ska köpa och sträva efter och dessa uppdateras hela tiden. Det går knappt att köpa en dator utan att ha köpt en hel livsstil.


I detta inlägg tänkte jag tillåta mig att sväva iväg litegrann och ge mig på att göra en liten liknelse mellan livet, råvaror och bakning. Är inte det att ta bakning på lite för stort allvar? Jo, ta det med en nypa salt.


Bonden sår ut säden som växer. Precis som livet går upp och ned växlar även vädret. Det sker saker som vi inte kan påverka men bonden gör sitt bästa för att hjälpa dessa frön att växa, som en vän eller familjemedlem som finns där för dig. Sådden tröskas och det är viktigt att spannmålet hamnar i goda händer. En mjölnare som behandlar det med respekt är som en lärare som vill ditt bästa och som inspirerar dig. Som färdigt mjöl kommer du ut i arbetslivet och kanske hamnar du på en arbetsplats där du uppskattas och får möjlighet att utvecklas. Där bagaren tar dig för vad du är och försöker ge dig alla förutsättningar att blomma ut till ett vackert bröd.


Spannmål är bara en av många grödor som industrin har tvingat till att bli en produkt som alltid ska vara som vi förväntar oss. Dåliga uppväxtförhållanden som sedan kompenseras med mängder av tillsatser för att få produkten att duga.

Mjöl eller människa, du behöver ändå inte proppas med tillsatser för att duga. Det vi behöver är att hamna i ett sammanhang där vi blir berikade med andra ingredienser.

Om du ser på livet som ett recept och dig själv som en råvara i det receptet. Du inspireras av andra människor, du samlar på dig erfarenheter, du begår misstag, du blir kär, du blir sårad.

Allt detta bli ingredienser som berikar vårt liv och påverkar hur vi är som person. Behandlas vi med kärlek blir vi kärleksfulla personer. Det är viktigt att vara ödmjuk mot sin omgivning, vara mån om varandra och hjälpas åt. Kom ihåg att det inte behöver vara brödet som har flest ingredienser som smakar bäst, mjöl behöver oftast bara vatten och salt. I livet är det kanske hopp och kärlek.


Vad jag, om än inlindat försöker säga är: Gå inte på allt som sägs och skrivs överallt. Du är inte dina prestationer och prylar.

Var snäll mot naturen, djuren och människorna. Simma lugnt, slappna av, andas genom näsan.


Gott nytt år önskar vi på Rådmansö bageributik och café!


143 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Surdeg steg 2

Surdeg

Comments


bottom of page